معرفی کامل رشته مهندسی برق در آزمون کنکور مقطع کارشناسی ارشد:

کارشناسی ارشد مهندسی برق در ایران با استقبال زیادی مواجه شده است، شاید بتوان گفت طی سه دهه اخیر برجسته‌ ترین استعداد‌ها و رتبه‌های برتر دوره‌های كارشناسی جذب این رشته شده‌اند.

با توجه به سطح آموزش در دانشگاه‌های كشور به لحاظ علمی و تئوریك و هماهنگی كتاب های مرجع با منابع دانشگاه‌های معتبر دنیا، فارغ‌ التحصیلان این رشته قابل مقایسه با دانشجویان دانشگاه‌های معتبر جهان هستند و در صورت عزم به ادامه تحصیل در خارج از كشور با مشكلات كمتری (در قیاس با دیگر رشته‌ها) روبه‌رو خواهند شد.

کارشناسی ارشد مهندسی برق دارای پنج گرایش اصلی می باشد :

قدرت
الكترونیک
كنترل
مخابرات
مهندسی پزشكی

همچنین گرایش‌های فرعی این رشته شامل :

راه‌آهن برقی
مكاترونیک
تقریباً 70 درصد دروس گرایش‌ها در دوره كارشناسی یكسان می‌باشد و به دلیل تفاوت در مابقی دروس، معمولاً در آزمون كارشناسی ارشد اكثر دانشجویان با توجه به رشته خود در دوره كارشناسی در این آزمون شركت می‌كنند.

البته موارد نادری كه دانشجویان به دلیل علاقه با مطالعه دروس گرایش دیگری خود را به سطح مطلوب رسانده و موفق شده‌اند نیز دیده شده است، اما به طور عام توصیه به تغییر گرایش در كارشناسی ارشد نمی‌شود.

در زمان فعلی با توجه به تعداد پذیرش و خروجی دانشگاه‌ها، شاید بتوان گفت بازار كار یكسانی براساس گرایش‌های مختلف مهندسی برق پیش‌بینی می‌شود (هر چند سیاست‌های كلان دولت و همچنین وضعیت فعالیت بخش‌های خصوصی در زمان‌هایی ممكن است این توازن را به هم بزند.) اما به عنوان توصیه‌های تكمیلی می‌توان گفت دانشجویانی كه در دروس الكترونیك 1، 2 و 3 و مدار منطقی دارای ضعف هستند، بهتر است گرایش‌های الكترونیك و مهندسی پزشكی را انتخاب نكنند.

داوطلبانی كه در دوره كارشناسی در دروس ماشین‌های الكتریكی 1، 2 و 3 و بررسی سیستم‌های قدرت و الكترونیك صنعتی ضعف داشتند، بهتر است وارد گرایش قدرت نشوند و به داوطلبان گرایش مخابرات توصیه می‌شود اگر در دروسی نظیر سیگنال و سیستم، الكترومغناطیس، آمار و احتمال و ریاضیات دارای ضعف هستند، ‌این گرایش را انتخاب نكنند و دانشجویانی كه در دروس كنترل خطی، و ریاضی و آمار مشكل دارند، بهتر است گرایشی غیر از كنترل را انتخاب كنند.

هدف از مخابرات ارسال و انتقال اطلاعات از نقطه ای به نقطه دیگر است که این اطلاعات می تواند صوت، تصویر یا داده های کامپیوتری باشد. مخابرات، گرایشی از مهندسی برق است که در حوزه ارسال و دریافت اطلاعات از روش های موجی و مخابراتی فعالیت می کند.

گرایش مخابرات با ارائه نظریه ها و مبانی لازم جهت ایجاد ارتباط بین دو یا چند کاربر، انجام عملی فرایندها را به طور بهینه ممکن می سازد.

مخابرات از دو گرایش عمده یعنی میدان و سیستم تشکیل می شود.

در گرایش میدان، مهندسان با مفاهیم میدان های مغناطیسی، امواج رادیوئی، امواج ماکروویو، آنتن و … آشنا می شوند تا بتوانند مناسب ترین وسیله را برای انتقال موجی از نقطه ای به نقطه دیگر پیدا کنند.

در گرایش سیستم، نیز مهندسان با طراحی فیلترهای مختلف که می توانند امواج مزاحم شامل صوت یا پارازیت را از امواج اصلی تشخیص و آنها را حذف کرده و تنها امواج اصلی را از آنتن دریافت کنند به فعالیت می پردازند.

گرایش‌ها و موقعیت‌های شغلی و استخدامی (بازار کار) رشته مهندسی برق (کد 1251) :

رشته مهندسی برق در کشور ما جزء پرطرفدارترین رشته‌های تحصیلی می‌باشد که اگر فارغ التحصیلان این رشته به سطح مطلوبی از دانش و مهارت دست یابند آینده شغلی مطلوبی چشم‌ انتظار آنها خواهد بود.

کارشناسی ارشد مهندسی برق براساس دفترچه آزمون کارشناسی ارشد سال 1400 دارای گرایش‌های زیر است:

مدارهای مجتمع الكترونیک
افزاره های میكرو و نانوالكترونیک
سیستم های الكترونیک دیجیتال
سیستم‌ های قدرت‌
الكترونیک قدرت و ماشین‌های الكتریكی
برنامه‌ریزی ‌و مدیریت سیستم‌های انرژی الكتریكی
سامانه‌های برقی حمل و نقل
مخابرات میدان و موج
مخابرات نوری
گرایش مخابرات سیستم
مخابرات امن و رمزنگاری
شبكه های مخابراتی
كنترل
جنگ الكترونیک
مهندسی پزشكی
مهندسی مكاترونیک
مهندسی راه آهن برقی
مهندسی پدافند غیرعامل
مهندسی سیستم های انرژی
مهندسی انرژی های تجدیدپذیر
مهندسی هسته ای
مهندسی هوافضا
مهندسی كنترل و علائم
مهندسی فتونیک
مهندسی نانوفناوری
مهندسی صدا
مهندسی سیستم‌های‌ میكرو ‌و نانوالكترومكانیک

موقعیت‌های شغلی و استخدامی (بازار کار) رشته مهندسی برق گرایش الكترونیک

فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد رشته مهندسی برق در گرایش الکترونیک پس از طی دوره تحصیلات تكمیلی باید توانایی طراحی و ساخت انواع مدارهای مجتمع، میكروپروسسورها، مدارهای الكترونیكی مورد نیاز در صنایع مختلف و دیگر توانایی‌های لازم در صنایع الكترونیكی را به دست آورند.

فارغ‌التحصیلان این گرایش می‌توانند در وزارت صنایع، كارخانجات تابع آن، مراكز تحقیقات نظامی، صنایع هواپیمایی و دیگر مراكز مرتبط جذب بازار كار شوند.

موقعیت‌های شغلی و استخدامی (بازار کار) رشته مهندسی برق گرایش قدرت

فارغ‌التحصیلان کارشناسی ارشد رشته مهندسی برق در گرایش قدرت، پس از اتمام دوره فوق لیسانس خود، می‌توانند توانایی محاسبات خطوط انتقال نیرو، طراحی دكل‌ها و پست‌های فشار قوی و ضعیف، طراحی و ساخت انواع ترانسفورماتورها و موتورهای صنعتی را پیدا كنند.

وزارت نیرو، كارخانجات صنعتی، واحدهای تولیدی بزرگ، نظارت در كارگا‌ه‌های موتور پیچی و ساخت الكتروموتورهای مختلف و تابلوهای صنعتی، نظارت در سیم‌كشی و طراحی سیستم برقی ساختمان‌های بزرگ از جمله مراكز جذب فارغ‌التحصیلان گرایش قدرت می‌باشد.

موقعیت‌های شغلی و استخدامی (بازار کار) رشته مهندسی برق گرایش کنترل

پردازش و تحلیل و مقایسه فرآیند تولید، طراحی سیستم‌ فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد رشته مهندسی برق كنترلی، استفاده از كامپیوتر، آمار و ریاضیات جهت كنترل هر چه بهتر سیستم‌ها افزایش بهره‌وری از جمله توانایی‌های به دست آمده برای فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد رشته برق گرایش كنترل پس از اتمام تحصیلات تكمیلی است. تقریباً تمامی صنایع مرتبط با برق در نیروهای استخدامی خود از فارغ التحصیلان این گرایش استفاده می‌كنند.

موقعیت‌های شغلی و استخدامی (بازار کار) رشته مهندسی برق گرایش مخابرات

طراحی مدارهای
مخابرات سیار
فیبر نوری
سیستم‌های كدینگ و رمزنگاری
طراحی انواع فرستنده‌ها و گیرنده‌های مخابراتی
تجهیز، تعمیر و بهینه‌سازی شبكه‌های مخابراتی
طراحی آنتن‌ها، سیستم‌های بی‌سیم
رادارها و دكل‌های مخابراتی
از جمله توانایی‌های به دست آمده برای فارغ‌التحصیلان کارشناسی ارشد رشته مهندسی برق در گرایش مخابرات می‌باشد. معمولاً شركت‌های مخابرات، بخش‌های خصوصی فعال در زمینه تلفن همراه، صنایع نظامی و هواپیما‌یی، صدا و سیما از جمله مراكز پذیرای فارغ التحصیلان این گرایش می‌باشند.

موقعیت‌های شغلی و استخدامی (بازار کار) رشته مهندسی برق گرایش مهندسی پزشکی (بیوالکتریک)

ساخت اعضای مصنوعی
ساخت وسایل آزمایشگاهی
ساخت دستگاه‌های اندازه‌گیری پزشكی
ساخت دستگاه‌های لیزر