علم دامپزشکی با عبور انسان نخستین از حالت شکارچی به کشاورز متولدشد. همزمان با رواج اهلی کردن حیوانات , دامپزشکی اهمیت بیشتری یافت. دامپزشکان نیز همانند پزشکان از زمانهای بسیار طولانی مورد احترام مردم قرار داشتند. در لوح حمورابی (۲۲۰۰ سال قبل از میلاد) ارزش کار فردی که به معالجه گاو و سایر حیوانات می پرداخته تعیین شده است. استخدام دامپزشکی از طریق سامانه سنجش آموزش کشور صورت می گیرد.
در سفرنامه فیثاغورث، در مورد زرتشت (پیامبر ایرانیان که زمان ظهور آن حدود ۶۰۰ سال قبل از میلاد مسیح است) و آئین او نکته جالبی وجود دارد و آن نکته این است که زرتشت از فن دامپزشکی و درمان حیوانات اطلاع داشته است و در کتاب اوستا می توان نکات متعددی درباره پرورش حیوانات و روش درمان بیماریهای دام مشاهده کرد. در این کتاب برای اولین بار به طبقه بندی حیوانات برمی خوریم.
دامپزشکی نوین در ایران به سال ۱۲۹۰ هجری شمسی برمی گردد که دولت ایران تصمیم گرفت تشکیلات ژاندارمری نوینی را پایه گذاری نماید و از دولت سوئد عده ای کارشناس نظامی برای تاسیس ژاندارمری استخدام نمود. به همراه افسران سوئدی دو نفر دکتر دامپزشک نیز بودند این دو نفر افسر دامپزشک به اقدام به تاسیس مدرسه دامپزشکی برای تربیت کادر مورد احتیاج ارتش نمودند.
در سال ۱۳۱۱ بنای دانشکده دامپزشکی ابتدا به صورت مدرسه و بعدا دانشکده گذارده شد . در ابتدای امر این دانشکده زیر نظر وزارت کشاورزی بود ولی بعد با اعزام تعداد قابل ملاحظه ای دانشجو به کشور فرانسه و مراجعت ایشان از وزارت کشاورزی منتزع گردید و ضمیمه دانشگاه تهران شد .
در سال ۱۳۰۴ پس از همه گیری طاعون گاوی و ایجاد خسارات زیاد، در وزارت کشاورزی اداره ای به نام سازمان دفع آفات حیوانی ( که بعدا به صورت سازمان دامپزشکی درآمد) تاسیس گردید .این شعبه تحت نظارت موسسه پاستور ( وابسته به وزارت فوائدعامه) با ۲۲ نفر پرسنل شامل ۱۴ نفرکادر فنی و ۸ نفر کادر خدماتی تشکیل و مسئولیت آن به عهده مرحوم دکتر عبدالله حامدی گذاشته شد .
در سال ۱۳۱۴ با توجه به ضرورت کنترل بیماریهای مهلک دامی و نظارت بهداشتی دام و فرآورده های دامی قانون تفتیش صحی حیوانات به تصویب مجلس شورای ملی رسید و اداره کل دامپزشکی جایگزین موسسه دفع آفات حیوانی شد.
در سال ۱۳۲۶ اختیارات محدودی به دامپزشکی استانها داده شد به طوری که در هر اداره کشاورزی ۲ معاونت ایجاد شد. یکی از این معاونتها ویژه دامپزشکی در نظر گرفته شد. معاون دامپزشکی رئیس اداره دامپزشکی نیز بود و کلیه امور فنی و مالی در اختیار وی قرار داشت.
در تشکیلات کنونی وزارت جهاد کشاورزی سازمان دامپزشکی کشور به عنوان سازمانی مستقل وابسته به آن وزارت شناخته شده و رئیس سازمان دامپزشکی کشور مستقیما تحت نظارت وزیر به انجام وظیفه می پردازد. در استانها نیز ادارات کل دامپزشکی و در شهرستانها شبکه دامپزشکی به طور عمودی زیر نظر سازمان مرکزی دامپزشکی و به شکل افقی با سازمان جهاد کشاورزی و مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان مرتبط می باشد.
دانلود سوالات استخدامی دامپزشکی کشور
در ادامه اطلاعات کاملی در مورد وظایف، دانش و مهارت مورد نیاز، تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل، بازار کار و فرصت های شغلی و میزان درآمد دامپزشک و برخی از دامپزشکان معروف ایرانی ارائه می شود.
وظایف دامپزشک
دامپزشک حیوان را چکاب میکند و بیماریش را تشخیص میدهد و بیماریهای حیوانات را مانند بیماریهای عفونی، حرکتی و تغذیهای و… را درمان میکند.
دردی که حیوان از دچار شدن به بیماری دارد معالجه میکند.
زخمها را شستشو داده و مداوا میکند.
شکستگیها را درمان کرده و در صورت نیاز با استفاده ازتکنیکهای جراحی حیوان را جراحی میکند.
به صاحب حیوان درمورد تغذیه ونگهداری مشاوره میدهد.
به صاحب حیوان روشهای پیشگیری از بیماریهای مشترک با انسان را مانند هاری، بروسلوز، مشمشه و… را میآموزد.
برای تشخیص بیماریها نمونه گرفته و به آزمایشگاه دامپزشکی ارسال و نتایج را تحلیل میکند.
آزمایشهای مانند نوار قلب (ECG) ، ادار و مدفوع، سونو گرافی و… را انجام میدهد.
کمک به بهبود زندگی انسان و دام میکند.
انجام معاینات منظم برای بررسی سلامت حیوانات، آزمایش و واکسیناسیون آنها برای مقابله با بیماری ها را انجام می دهد.
برای حیوانات بیمار دارو تجویز می کند.
بررسی محل زندگی حیوانات و مشاوره دادن در خصوص راه های جلوگیری از گسترش بیماری
مدیریت و نظارت بر پرستاران و پرسنل مراقب حیوانات را بر عهده دارد.
پیشگیری از بروز و شیوع بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان می کند.
مهارت و دانش مورد نیاز شغل دامپزشک
علاقه زیاد به حیوانات و سلامت آنها – شاید از مهمترین ویژگی های یک دامپزشک خوب، علاقه مندی به حیوانات باشد زیرا در غیر این صورت امکان موفقیت زیاد در این شغل کمتر می شود.
داشتن اطلاعات علمی خوب در مورد حیوانات
توانایی کار در ساعات طولانی و نامنظم – زیرا گاهی ممکن است برای معالجه بیماری یک گاوداری یا مرغ داری یا هر مرکز دیگر نگهداری حیوانات ناچار باشد ساعات طولانی بدون وقفه کار کند.
داشتن توانایی جسمی، مهارت های عملی و قدرت مشاهده خوب – گاهی اوقات برای معاینه حیوانات بزرگی مثل اسب و گاو داشتن توانایی جسمی مناسب به دامپزشک کمک می کند.
توانایی تصمیم گیری – همچون پزشکان توانایی تصمیم گیری از مهارت های مورد نیاز برای درمان مناسب حیوانات بیمار است.
داشتن روش دلسوزانه و صبورانه در برخورد با صاحبان حیوانات – زیرا در بسیاری از مواقع صاحبان حیوانات نسبت به حیوان دست آموز خود احساس دلبستگی زیاد پیدا می کنند و در هنگام معالجه و درمان باید به این نکته توجه زیادی داشت.
تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل دامپزشکی
فارغ التحصیلان رشته دامپزشکی می توانند وارد این شغل شوند. اگر چه به صورت سنتی در خیلی از شهرستان ها و روستاها افرادی به صورت تجربی کار معالجه و درمان حیوانات را انجام می دهند ولی برای کسب مجوز تجویز دارو و تعامل با سازمان های نظارتی و مسئول دارا بودن مدرک دانشگاهی در رشته دامپزشکی الزامی است.
بازارکار و فرصت های شغلی دامپزشکی
دامپزشک – شما می توانید در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی، مراکز بهداشتی و درمانی و بیمارستانهای وابسته به دستگاههای دولتی، انستیتو پاستور، انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی، وزارت جهاد کشاورزی، سازمان تحقیقات و ترویج کشاورزی، موسسه سرم و واکسن سازی رازی و یا سازمان دامپزشکی کشور استخدام شوید.
شما گاهی مسئول بررسی بهداشت و رعایت استانداردها در باغ وحش ها، مغازه های فروش حیوانات خانگی، اصطبل ها، بازارهای فروش حیوانات و… خواهید بود. دامپزشک در بخش های مختلف می تواند کار کند. برخی از آنها که در حوزه سلامت عمومی فعالیت دارند مسئول پیشگیری و کنترل بیماری های دام هستند. برخی دیگر که در صنعت هستند، مسئول آزمایش و نظارت بر تولید دارو، محصولات شیمیایی و بیولوژیکی مربوط به حیوانات هستند.
همچنین یک دامپزشک می تواند با موافقت مراجع دولتی نسبت به تاسیس مطب، داروخانه دامپزشکی، آزمایشگاه دامپزشکی و یا مرکز واکسیناسیون دام و طیور اقدام نمایند.
میزان درآمد دامپزشک
اطلاعات دقیقی از میزان درآمد دامپزشکان در کشور در دسترس نمی باشد. درآمد آنها با توجه به محل کارشان متفاوت است. دامپزشکانی که در استخدام دولت هستند، مطابق با قانون مدیریت خدمان کشوری حقوق دریافت می کنند. در بخش خصوصی وضعیت درآمدی آنها متفاوت است. برخی در کلینیک های دامپزشکی در شهرها درآمد بسیار خوبی دارند و برخی نیز در مراکز دامپزشکی خارج از شهرها -علیرغم سختی کار زیاد- درآمدهای کمی کسب می کنند.
شخصیت های مناسب این شغل دامپزشک
در یک انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی های شخصیتی، ارزش ها، علایق، مهارت ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و … برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم ترین این عوامل ویژگی های شخصیتی می باشد. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فردی ویژگی های منحصربه فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت هستند.
به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ های شخصیتی مختلف در تمام مشاغل هستند و نمی توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ های شخصیتی خاصی هستند که در این شغل موفق می شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ های شخصیتی ای که برای این شغل معرفی می شوند، عموما این کار را بیشتر پسندیده و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته اند.
دانلود منابع و سوالات استخدامی دامپزشکی کشور
نحوه ثبت نام آزمون استخدامی دامپزشکی
سازمان دامپزشکی سالانه جهت جذب نیروی متخصص و مورد نیاز خود، آزمون استخدامی را برگزار کرده که داوطلبان می توانند با شرکت در این آزمون، در صورت داشتن تمامی شرایط در نظر گرفته شده از سوی سازمان دامپزشکی، به استخدام این سازمان در آیند. این آزمون، هم زمان با سایر آزمون های فراگیر دستگاه های اجرایی برگزار می شود که متقاضیان با مراجعه به سایت مجری آزمون، می توانند از زمان برگزاری و شرایط و نحوه برگزاری آزمون، اطلاعات لازم را کسب کنند.
مراحل ثبت نام آزمون استخدام دامپزشکی
متقاضیان شرکت در آزمون دامپزشکی ابتدا باید وارد سایت سازمان سنجش به نشانی sanjesh.org شده و سپس گزینه آزمون متمرکز دستگاه های اجرایی را انتخاب کنند. سپس روی لینک ثبت نام در آزمون استخدامی دستگاه اجرایی کلیک کرده و با خرید کارت اعتباری، هزینه ثبت نام در آزمون را پرداخت نمایند. بعد از انجام این مراحل، سریال کارت اعتباری را دریافت کرده و با ورود به سامانه ثبت نام، فرم ثبت نام را تکمیل کرده و تمامی مراحل را تایید کنند.
مهارت های مورد نیاز شغل دامپزشکی
دامپزشک باید به حیوانات علاقه داشته و اطلاعات علمی بالایی درباره آنها داشته باشد.
در رشته دامپزشکی تخصص داشته باشد.
او باید از انرژی بالایی برخوردار بوده و توانایی تحمل ساعت کاری طولانی را داشته باشد.
هم چنین توانایی جسمی مناسب برای انجام این کار و قدرت مشاهده خوب جهت معاینه را داشته باشد.
وی باید روحیه مناسب جهت انجام این کار را داشته باشد.
شرایط عمومی استخدام سازمان دامپزشکی
داشتن تابعیت جمهوری اسلامی ایران.
معتقد به دین اسلام یا یکی از ادیان پذیرفته شده در قانون اساسی جمهوری اسلامی.
دارا بودن کارت پایان خدمت یا معافیت دائم.
عدم اعتیاد به مواد مخدر و استفاده از دخانیات.
دارا بودن سلامت جسمی و روانی و داشتن توانایی انجام امور مربوطه به شغل مورد نظر.
عدم ممنوعیت استخدام در ارگان های دولتی به موجب رای مراجع ذیصلاح.
افراد متقاضی از نیروهای باز خرید شده یا باز نشسته نباشند.
قبول داشتن قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران.
شرایط اختصاصی استخدام سازمان دامپزشکی
هر داوطلب در صورت دارا بودن هر یک از سهمیه های قانونی، تنها می تواند در یکی از سهمیه ها بر اساس ضوابط مربوطه ثبت نام کند.
ملاک عمل در خصوص سن افراد، اولین روز ثبت نام امتحان می باشد.
ملاک عمل در خصوص تاریخ فارغ التحصیلی و اتمام خدمت سربازی یا معافیت، سه ماه پس از آخرین روز ثبت نام آزمون می باشد.
استخدام تمامی افراد در دستگاه های اجرایی، به غیر از سازمان امور اراضی، به صورت پیمانی می باشد.
شرایط سنی داوطلبان استخدام سازمان دامپزشکی
داوطلبان شرکت در آزمون دامپزشکی و علاقه مندان به شغل دامپزشکی شامل شروط سنی می شوند. این شروط عبارتند از:
داوطلبان دارای مدرک دیپلم حداکثر دارای ۲۵ سال سن، متقاضیان دارای مدرک فوق دیپلم حداکثر دارای ۳۰ سال سن، داوطلبان دارای مدرک کارشناسی حداکثر دارای ۳۶ سال سن، متقاضیان دارای مدرک کارشناسی ارشد حداکثر دارای ۴۰ سال سن و داوطلبان دارای مدرک دکتری حداکثر ۴۰ سال سن را داشته باشند.
چه کسانی شامل معافیت شرط سنی و افزایش سقف سن مجاز استخدام می شوند؟
آقایانی که در دوره خدمت سربازی به سر می برند.
افراد داوطلب در صورت تاهل و به ازای داشتن هر فرزند، یک سال به شرط سنی مجاز برای استخدام آن ها افزوده می شود.
داوطلبانی که به طور تمام وقت و رسمی، از تاریخ بهمن ۵۷ در موسسات و شرکت های دولتی، وزارتخانه ها و بانک ها اشتغال داشتند، به اندازه مدت زمان خدمت غیر رسمی آنها، به حداکثر سن مجاز برای استخدامشان افزوده می شود.
مدارک لازم برای ثبت نام در آزمون استخدامی دامپزشکی
افراد علاقه مندان به استخدام در سازمان دامپزشکی، باید مدارک زیر را هنگام ثبت نام ارائه دهند:
فایل اسکن شده عکس ۴*۳
عکس ۴*۳ پشت نویسی شده اطلاعات فردی
اصل شناسنامه به همراه کپی از تمامی صفحات آن
اصل کارت ملی به همراه کپی از پشت و رو
وارد کردن اطلاعات مربوط به شغل انتخابی
وارد کردن کد استان و شهرستان محل سکونت برای تعیین حوزه امتحانی
ارائه مدرک تحصیلی به همراه کپی
ارائه مدرک دال بر بومی بودن شخص
وارد کردن اطلاعات فردی در فرم ثبت نام
چگونه از زمان ثبت نام استخدام سازمان دامپزشکی مطلع شویم؟
آزمون استخدامی دامپزشکی، هم زمان با سایر آزمون های فراگیر دستگاه های اجرایی برگزار می شود. داوطلبان علاقه مند به استخدام در شغل دامپزشکی، برای اطلاع از زمان برگزاری این آزمون باید به سایت سنجش مراجعه کرده و با دریافت دفترچه عمومی آزمون و مطالعه کامل آن که شامل نحوه و زمان برگزاری آزمون، مدارک لازم برای ثبت نام، شغل ها و رشته های مورد نیاز استخدام سازمان، هزینه ثبت نام و نحوه اعلام نتایج می باشد، اقدام به ثبت نام نمایند.
دانلود سوالات استخدامی دامپزشکی کشور