معرفی کامل رشته مهندسی پلیمر در آزمون کنکور مقطع کارشناسی ارشد:

کارشناسی ارشد رشته مهندسی پلیمر نسبت به رشته‌های دیگر مهندسی، تقریباً رشته نوپایی است و شكوفایی آن از زمان جنگ جهانی دوم آغاز شده است. اما به دلیل كاربرد روزافزون پلیمر در صنایع مختلف، این رشته به سرعت رشد كرده و امروزه جزء مهم‌ترین رشته‌ در كشورهای پیشرفته صنعتی می باشد.اهمیت رشته مهندسی پلیمر به حدی است كه برای مثال طراحی و تولید تایر ماشین در صنایع لاستیك، لوله‌های پلی‌اتیلن در صنایع پلاستیك و انواع فایبرگلاسها در كامپوزیت به یاری متخصصان مهندسی صنایع پلیمر انجام می گیرد یا حتی در رشته مهندسی پلیمر شكل‌دهی رزین‌ها نیز مطرح است كه برای مثال می توان به ساخت ملامین اشاره كرد.

حتی كیسه های پلاستیكی و روكش ظروف نچسب ( تفلون ) از مواد پلیمری می باشند. البته پلیمرها فقط كاربرد صنعتی ندارند بلكه در زمینه‌های پزشكی نیز قابل استفاده‌اند. لنزهای چشمی همه از مواد پلیمری ساخته می شوند كه به این مواد پلیمری «پلیمرهای زیستی» می گویند.علم پلیمر یا علم ماكرو مولكول‌ها زیر شاخه‌ای از علم مواد است كه با پلیمرها سر و كار دارد. رشته علوم پلیمر دارای محققانی است كه به سه رشته‌ شیمی، فیزیك و مهندسی، سمت و سو می دهد. در مقطع كارشناسی ارشد، مهندسین علوم پلیمر در زمینه شناسایی، سنتز و بهبود خواص انواع مواد پلیمری پیشرفته، پلیمرهای زیست سازگار، سامانه‌های دارو رسانی، سروكار دارند.

گرایش‌ها و موقعیت‌های شغلی و استخدامی ( بازار کار ) رشته مهندسی پلیمر ( کد 1255) :

در صنعت پوشاك پلیمرها در تولید پاپوش‌ها ،‌تن‌پوشها و كف‌پوشها بسیار موثر هستند. در صنایع حمل و نقل زمینی (خودروسازی، قطار و … ) ، هوایی ( هواپیما و بالگرد) و دریایی (كشتی‌ها و …)‌ پلیمرها حضوری چشمگیر دارند، و بالاخره در صنایع نظامی ، پزشكی ، كشاورزی و بسته‌بندی كاربرد مواد پلیمری بسیار گسترده است.

باتوجه به كاربرد وسیع پلیمرها در صنایع، فارغ‌التحصیلان این رشته توانایی‌های كافی در زمینه‌های ایجاد و برنامه‌ریزی واحدهای تولیدی تبدیل پلیمر خام به مواد مصرفی و اشتغال در مجتمع‌های بزرگ تولید پلیمر خواهند داشت.به جرأت می‌توان گفت كه مهندسی پلیمر جزء معدود رشته‌هایی است كه تمام فارغ التحصیلان آن در مقاطع مختلف، مشغول به كارند. زیاد بودن گرایش‌های این رشته از یك طرف و كاربردی بودن و روبه گسترش بودن آن در كشور ما از طرف دیگر، منجر به ایجاد فرصت‌های شغلی خوب برای فارغ التحصیلان این رشته شده ‌است.امروزه بیش از 50% قطعات خودرویی از مواد پلیمری ساخته می‌شود و در صنایع برق، مخابرات، الكترونیك، پلیمرهای مصنوعی به‌عنوان عایق‌های الكتریك جایگاه بسیار مهمی دارند. در صنایع حمل ونقل دریایی و هوایی، كشاورزی، پزشكی و بسته بندی نیز پلیمرها به علت خواص مناسب رشد چشمگیری داشته‌اند.

یكی از مهمترین كاربردهای پلیمرها در صنایع مختلف نظامی (هواپیما، بالگرد، موشك، زیر دریایی، تجهیزات نظامی و …) است كه در كشور ما در طی سال‌های اخیر در این زمینه، سرمایه‌گذاری زیادی از طرف دولت انجام شده است.با توجه به این كه در سال‌های اخیر اهمیت این رشته در كشور ما نمایان شده است، هر سال دانشگاه‌های مناطق مختلف كشور این رشته را دایر می نمایند و ظرفیت پذیرش خود را در مقاطع مختلف مهندسی پلیمر به‌سرعت افزایش می‌دهند كه این می‌تواند فرصت‌های شغلی بسیار خوبی برای فعالیت فارغ التحصیلان، جهت فعالیت در محیط دانشگاهی فراهم آورد.باتوجه به كاربرد وسیع پلیمرها در صنایع، فارغ‌التحصیلان کارشناسی ارشد پلیمر توانایی‌های كافی در زمینه‌های ایجاد و برنامه‌ریزی واحدهای تولیدی تبدیل پلیمر خام به مواد مصرفی و اشتغال در مجتمع‌های بزرگ تولید پلیمر خواهند داشت. به‌طور خلاصه موارد فعالیت این فارغ التحصیلان در زیر خلاصه شده است.

کارشناسی ارشد رشته تاریخ بر اساس دفترچه آزمون کارشناسی ارشد سال 1400 دارای گرایش‌های زیر است:

فرآورش
نانو فناوری
پلیمریزاسیون
کامپوزیت
علوم پایه

معرفی گرایش های کارشناسی ارشد رشته مهندسی پلیمر:

1) فرآورش:

هدف‌ رشته‌ مهندسی‌ صنایع‌ پلیمر تولید کلیه‌ محصولات‌ پلیمری‌ از قبیل‌ لاستیک‌، پلاستیک‌، الاستومر، رزین‌ و سایر مواد مورد نیاز صنعت‌ است‌. پلیمرها کاربرد پزشکی‌ نیز دارند. مثلاً دندان‌ مصنوعی‌ و لنزهای‌ چشمی همه‌ از مواد پلیمری‌ ساخته‌ می شوند.در کل می توان گفت که گرایش پلیمر شناخت، طراحی،‌ فرمولاسیون، آنالیز و بررسی خواص فیزیکی و مکانیکی سه ماده عمده لاستیک،‌ پلاستیک و کامپوزیت است.

2) نانو فناوری:

با توجه به رشد روز افزون نانو مواد، رشته های مرتبط با نانو مواد نیز در كشور ما به سرعت در حال گسترش است. مهندسین پلیمر گرایش نانوفناوری، در تمامی گرایش‌های پلیمری، كه در زمینه نانوفناوری پیشرفت كرده‌اند، فعالیت دارد. كه در زیر به تعدادی از آن‌ها اشاره می شود:

نانو كامپوزیت‌ها
نانو روكش‌ها
نانو الیاف پلیمری
نانو كاتالیزورها
نانو گویچه‌های پلیمری
نانو امولسیون‌های پلیمری
دارو رسانی هدفمند و تدریجی

3) پلیمریزاسیون :

در این رشته تحقیق و مطالعه در زمینه انواع كاتالیست‌های پلیمریزاسیون و بررسی‌های سینیتیكی و ترمودینامیكی واكنش‌های پلیمریزاسیون و همچنین توسعه فن‌آوری تولید پلیمرها در مقیاس نیمه‌صنعتی، با استفاده از روش‌های مدل‌سازی، شبیه‌سازی و طراحی فرایند‌های پلیمر شدن و سایر فرایندهای مرتبط انجام می گیرد.

4) کامپوزیت :

در مواقعی که پلیمرها به تنهایی خواص مطلوب را برای هدف مورد نظر ندارند با اضافه کردن مواد خاصی شرایط مطلوب به وجود می آید، کامپوزیت‌ها موادی هستند که از ترکیب فیزیکی یک یا چند ماده به پلیمرها حاصل می شوند. در درس کامپوزیت دانشجو با انواع کامپوزیت‌ها، روش‌های ساخت و خواص فیزیکی و مکانیکی آنها آشنا می شود.

5) علوم پایه

گرایش‌ها و موقعیت‌های شغلی و استخدامی ( بازار کار ) رشته مهندسی پلیمر:

– فعالیت در بخش‌های r&d و آزمایشگاه‌های كنترل كیفیت محصولات پلیمری و مدیریت كارخانجات تولید قطعات خودرو، لوازم خانگی، پوشاك، لوازم پزشكی، كشاورزی، انواع رزین، پوشش‌، لاستیك، پلاستیك، كامپوزیت، چسب‌ و..

– راه اندازی شركت‌های تأمین مواد اولیه (مستربچ) صنایع مختلف تولید كننده محصولات پلیمری

– راه اندازی كارگاه‌ها و كارخانه‌های مختلف تولید محصولات پلیمری

– ارائه مشاوره و طرح‌های سازنده به شركت‌های مختلف خصوصی، پتروشیمی، صنایع نفت، صنایع نظامی، پزشكی، داروسازی و كشاورزی

– فعالیت در بخش‌های مختلف صنایع وزارت دفاع

– انجام فعالیت‌های علمی-پژوهشی و تدریس در دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها، در مقاطع بالاتر

keyboard_arrow_up