شامل گرایش های:
#حقوق عمومی #حقوق جزا وجرم شناسی #حقوق بین الملل عمومی #حقوق خصوصی

معرفی رشته­ های حقوق در مقطع دکتری:

در این بخش اطلاعات مربوط به رشته ­های حقوق در گرایش­ های حقوق عمومی (کد 2154)، حقوق جزا و جرم­ شناسی (کد 2155)، حقوق بین ­الملل عمومی (کد 2156) و حقوق خصوصی (کد 2157) در مقطع دکتری ارائه خواهد شد:

معرفی رشته حقوق عمومی (کد 2154) در مقطع دکتری:

در یک دسته­ بندی کلاسیک، علم حقوق به دو شاخه اصلی تقسیم می­شود:

حقوق خصوصی
حقوق عمومی
بر این اساس، در ساده­ ترین تعریف، حقوق خصوصی به رابطه افراد با یکدیگر در جامعه پرداخته و این روابط را انتظام می ­بخشد اما حقوق عمومی به رابطه فرد با دولت در جامعه می­ پردازد. بنابراین حقوق عمومی یکی از شاخه­ های اصلی حقوق تلقی می­ شود.

حقوق عمومی به طور کلی قدمت چندانی در مطالعات حقوقی ایران ندارد و در دانشکده­ های حقوق بیشتر مباحث و دروس مرتبط با حقوق خصوصی و … ارائه می ­شدند.

گرایش حقوق عمومی و مطالعات مربوط به آن تقریباً پس از انقلاب اسلامی به واسطه اساتید و بزرگانی چون مرحوم دکتر سید ابوالفضل قاضی شریعت­ پناهی، دکتر عبدالحمید ابوالحمد، دکتر منوچهر طباطبایی مؤتمنی، دکتر کریم سنجابی و … به طور هدفمند از طریق ارائه دروسی چون حقوق اساسی، حقوق اداری و تألیفات و مقالات در حوزه ­های یادشده، شکل گرفت و در برنامه درسی دانشجویان رشته حقوق قرار گرفت.

پس از مدتی بیشتر دانشگاه­ های برتر کشور از جمله دانشگاه تهران و شهید بهشتی در گرایش حقوق عمومی به عنوان یک گرایش تخصصی در دوره کارشناسی ارشد مبادرت به پذیرش دانشجو نمودند و مطالعات تخصصی این گرایش به دروس تخصصی­ تر چون گسترش یافت :

حقوق اساسی تطبیقی
حقوق اداری تطبیقی
حقوق کار
حقوق مالیه عمومی
پس از آنکه مطالعات این گرایش در بیشتر دانشکده­ های حقوق ترویج یافت، بسیاری از دانشکده­ های برتر حقوق با اخذ مجوز از وزارت علوم به پذیرش دانشجو در دوره دکتری مبادرت ورزیدند که در این دوره دروس بسیار تخصصی ­تر در حوزه مطالعات حقوق عمومی ارائه می ­شوند.

در حال حاضر در دانشگاه­ های دولتی تهران، شهید بهشتی، علامه طباطبایی، شیراز، تبریز، قم، مازندران در سه دوره روزانه، شبانه و پردیس بین­ المللی، دانشجوی دکتری در رشته حقوق عمومی پذیرش می شود.

افزون بر آن دانشگاه امام صادق (ع) نیز به صورت پذیرش با شرط قبولی در آزمون تخصصی ورودی خاص این دانشگاه (آزمون معارف اسلامی) برای دانشجویانی که در این دانشگاه تحصیل نکرده اند (بیشتر دانشجویانی که در دانشگاه امام صادق (ع) تحصیل کرده ­اند، از شرط شرکت در آزمون معارف اسلامی این دانشگاه با شرط کسب نمره لازم در دروس آزمون یادشده، معاف می ­باشند)، به همراه قبولی در مصاحبه، دانشجوی دوره دکتری می­ پذیرد.

در دانشگاه­ های واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد واحد نجف ­آباد اصفهان و چند دانشگاه آزاد دیگر نیز پذیرش دوره دکتری حقوق عمومی وجود دارد.

هدف از تحصیل رشته حقوق عمومی (کد 2154) در مقطع دکتری:

پژوهش ­های مرتبط با حوزه حقوق عمومی
تدریس به عنوان عضو هیئت علمی در دانشگاه ­ها و پژوهشکده ­ها

آینده شغلی و بازار کار مربوط به فارغ­التحصیلان رشته حقوق عمومی (کد 2154) در مقطع دکتری (اعم از شغل ­های دولتی و خصوصی و اجرایی):

مشاغل دولتی: مشاوره و نمایندگی حقوقی در بیشتر وزارتخانه ­های دولتی، قضاوت، فرمانداری­ ها، استانداری­ ها
مشاغل خصوصی: وکالت، مشاوره حقوقی

نام دروس تئوری که عموماً دانشجو در مقطع دکتری رشته حقوق عمومی (کد 2154) می ­گذراند:

تحقیق در متون و اسناد حقوق عمومی
بررسی تحلیلی مبانی حکومتی نظام جمهوری اسلامی ایران
متون پیشرفته حقوقی
نهادهای نظارت بر اعمال حکومت
بررسی تحلیلی مکاتب فلسفی و کلامی حقوق عمومی
تحلیل وقایع سیاسی روز از منظر حقوق عمومی

معرفی رشته حقوق جزا و جرم­ شناسی (کد 2155) در مقطع دکتری:

گرایش حقوق جزا و جرم شناسی در مجموعه حقوق، یکی از مهمترین گرایش ها به شمار می رود. داوطلبان در مقطع دکتری رشته حقوق جزا و جرم شناسی، مباحث مربوط به

جرایم
ماهیت جرایم
علت وقوع جرایم
مسئولیت کیفری و ماهیت
انواع مجازات ها
راهکارهای مقابله با پدیده مجرمانه را فرا می­ گیرند
گرایش حقوق جزا و جرم شناسی در مقطع دکتری تخصصی همانند مقطع ارشد است اما مباحث مربوط به جرم، مجرم و مجازات در آن به صورت تخصصی تر فرا گرفته می شود.

هدف از تحصیل رشته حقوق جزا و جرم­ شناسی (کد 2155) در مقطع دکتری:

هدف از تحصیل در گرایش حقوق جزا و جرم شناسی در مقطع دکتری ارائه ایده ای برای نحوه مقابله با پدیده مجرمانه، توصیف شیوه کنونی مقابله با آن و ارزیابی این مسئله و به طور کلی متخصص شدن در زمینه امور مربوط به جرم، مجرم و مجازات است.

آینده شغلی و بازار کار مربوط به فارغ ­التحصیلان رشته حقوق جزا و جرم­ شناسی (کد 2155) در مقطع دکتری (اعم از شغل­ های دولتی و خصوصی و اجرایی):

آنچه در رشته حقوق حائز اهمیت است، داشتن مدرک لیسانس برای دستیابی به شغل های حقوقی نظیر:

وکالت
قضاوت
سردفتری
مشاوره حقوقی و سایر شغل هاست.
ادامه تحصیل در رشته حقوق و به خصوص گرایش حقوق جزا و جرم شناسی می تواند در دستیابی به شغل هیئت علمی دانشگاه ها مؤثر باشد؛ همچنین امکان استخدام در دستگاه قضایی به عنوان قاضی دادگستری یا استخدام در سایر دستگاه های دولتی به عنوان مشاور حقوقی را افزایش می دهد.

توضیحی در رابطه با تعداد کل واحدهایی که در مقطع دکتری رشته حقوق جزا و جرم­ شناسی (کد 2155) باید گذرانده شود (واحدهای تئوری و دوره مربوط به انجام رساله):

در مقطع دکتری رشته حقوق جزا و جرم شناسی، دانشجویان باید 18 واحد تئوری درسی را بگذرانند. علاوه بر آن رساله نیز 20 واحد است که پس از گذراندن واحدهای درسی و دادن امتحان جامع و تصویب پروپوزال امکان دفاع از آن وجود دارد.

نام دروس تئوری که عموماً دانشجو در مقطع دکتری رشته حقوق جزا و جرم­ شناسی (کد 2155) می­گذراند:

فلسفه حقوق، سیاست جنایی، حقوق جزای بین الملل، آیین دادرسی کیفری، جرم شناسی، حقوق جزای عمومی، متون فقه، حقوق جزای اختصاصی، متون حقوقی

معرفی رشته حقوق بین ­الملل عمومی (کد 2156) در مقطع دکتری:

رشته حقوق بین الملل عمومی در دوره دکتری عمدتاً به بررسی و تحلیل اصول و قواعد حاکم بر روابط میان دولت ها و سازمان های بین المللی در جامعه بین المللی می پردازد. در این میان نقش افراد، شرکت های فراملی، جنبش های رهایی بخش ملی و … نیز مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. نیاز روزافزون دانشگاه ها به نیروهای مجرب و آشنا به حقوق بین الملل عمومی و علوم وابسته و نیز ضرورت آموزش حقوق دانانی که در مسند قضا در دعاوی و امور بین الملل یا در سمت های مشاور یا کارشناس با مسائل علمی اصول و قواعد بین المللی تعامل دارند از موارد اهمیت رشته حقوق بین الملل عمومی در مقطع دکتری است.

هدف از تحصیل رشته حقوق بین ­الملل عمومی (کد 2156) در مقطع دکتری:

هدف از تحصیل در رشته حقوق بین الملل عمومی در مقطع دکتری آشنایی عمیق تر با اصول و قواعد حاکم بر جامعه بین المللی است؛ به طوری که پس از طی این دوره فرد آنچنان کارآزموده شده باشد که بتواند در یک یا چند حوزه از حقوق بین الملل با درک دقیق و عمیق از همه جوانب حوزه مورد بحث، توان ارائه مشاوره و راهنمایی داشته باشد. فرد با تحصیل در مقطع دکتری رشته حقوق بین الملل عمومی علاوه بر شناخت بهتر حقوق بین الملل با پژوهش در یک یا چند حوزه توانایی پژوهش را نیز به دست آورده و می تواند به تدریج به استقلال نظر در این حوزه دست پیدا کند.

می توان هدف از تحصیل در این رشته را این گونه تقسیم بندی کرد:

تربیت متخصص و پژوهشگر در قلمرو مطالعات حقوق بین الملل
تربیت کادر آموزشی به منظور تدریس در دانشگاه ها و دیگر مؤسسات آموزشی کشور
تکمیل اطلاعات و تقویت بینش حقوقی مشاوران حقوقی

آینده شغلی و بازار کار مربوط به فارغ ­التحصیلان رشته حقوق بین ­الملل عمومی (کد 2156) در مقطع دکتری (اعم از شغل ­های دولتی و خصوصی و اجرایی):

پر واضح است که هر شخصی که دارای لیسانس حقوق باشد می تواند برای وکالت، قضاوت و … اقدام نماید. هرچند تحصیل در گرایش هایی مانند حقوق خصوصی و حقوق جزا و جرم شناسی، ورود و کار در مشاغل وکالت و قضاوت را ساده تر می کند اما تحصیل در گرایش حقوق بین الملل عمومی می تواند موجب آشنایی فرد با دنیایی دیگر شود.

آشنایی با نظام حقوقی حاکم بر جامعه بین المللی به فرد دیدگاهی ژرف و جامع تر می بخشد و احتمالاً فرصت های شغلی بیشتری نسبت به سایر گرایش های حقوق برای وی مهیا می شود. اما باید گفت بسیاری از فرصت های شغلی این رشته به جایگاه ایران در جامعه بین المللی و سطح این روابط بستگی دارد. هرچه تعاملات ایران با جامعه بین المللی بیشتر و محدودیت ها کمتر باشد، فرصت های شغلی رشته حقوق بین الملل عمومی بیشتر می شود.

دانش آموخته رشته حقوق بین الملل عمومی می تواند علاوه بر قضاوت و وکالت و سایر مشاغل حقوقی دیگر به مشاوره در حوزه دعاوی خارجی، کار در سازمان های بین المللی و … بپردازد.

توضیحی در رابطه با تعداد کل واحدهایی که در مقطع دکتری رشته حقوق بین الملل عمومی (کد 2156) باید گذرانده شود (واحدهای تئوری و دوره مربوط به انجام رساله):

دوره دکتری در ایران معمولاً 3تا 5 سال است اما عملاً بیش از 70 درصد دانشجویان، این دوره را در مدت زمان 5 سال می گذرانند. واحدهای تئوری مربوط به مقطع دکتری رشته حقوق بین الملل عمومی 18 واحد است که معمولاً در سه ترم ارائه می شود و پس از آن با برگزاری آزمون جامع، فرد آماده تصویب پروپوزال و کار روی رساله دکتری می شود.

نام دروس تئوری که عموماً دانشجو در مقطع دکتری رشته حقوق بین الملل عمومی (کد 2156) می­گذراند:
از جمله دروس اصلی و اختیاری این دوره می توان به این موارد اشاره کرد:

تحلیل عملکرد بین المللی دولت ها
تحلیل محتوای آرا و احکام قضایی، متون پیشرفته حقوقی
تحقیق در متون و اسناد بین المللی، حل و فصل قضایی اختلافات بین المللی
حقوق های سازمان های بین الدولی، مسئولیت بین المللی
نقد و بررسی مکاتب فلسفی در حقوق، حقوق بشر، حقوق بین الملل محیط زیست
حقوق بین الملل دریاها، حقوق بین الملل هوا و فضا
حقوق بین الملل اقتصادی، حقوق مخاصمات مسلحانه
حقوق بین الملل کیفری

معرفی رشته حقوق خصوصی (کد 2157) در مقطع دکتری:

رشته حقوق در دسته­ بندی علوم در شاخه علوم انسانی قرار می ­گیرد. یکی از گرایش­ های مبنایی و پایه­ ای رشته حقوق، گرایش حقوق خصوصی می ­باشد؛ به نحوی که برخی از اشخاصی که نسبت به رشته حقوق آشنایی کامل دارند، گرایش حقوق خصوصی را مادر سایر گرایش­ های رشته حقوق می ­دانند. داوطلبان فارغ التحصیل مقطع کارشناسی ارشد در کلیه گرایش­ های حقوق، فقه و مبانی حقوق می ­توانند در آزمون دکتری تخصصی گرایش حقوق خصوصی شرکت نموده و پس از طی فرایند قانونی به تحصیل در مقطع دکتری این رشته بپردازند.

هدف از تحصیل رشته حقوق خصوصی (کد 2157) در مقطع دکتری:

هدف دوره دکتری رشته حقوق خصوصی، تربیت افراد متخصص و پژوهشگر به منظور پژوهش در خصوص کلیه مسائل حقوقی در زمینه حقوق خصوصی می ­باشد. هدف از تحصیل رشته حقوق خصوصی در مقطع دکتری را می توان:

کسب توانایی لازم برای انجام تحقیق و پژوهش در زمینه حقوق خصوصی
تدریس در دانشگاه­ ها و مؤسسات آموزشی قلمداد کرد.

آینده شغلی و بازار کار مربوط به فارغ ­التحصیلان رشته حقوق خصوصی (کد 2157) در مقطع دکتری (اعم از شغل ­های دولتی و خصوصی و اجرایی):

فارغ التحصیل رشته حقوق خصوصی می­تواند در یکی از مشاغل زیر فعالیت نماید:

تصدی منصب قضا از طریق شرکت در آزمون قضاوت
دریافت پروانه وکالت از طریق شرکت در آزمون وکالت
اشتغال به عنوان سردفتر اسناد رسمی از طریق شرکت در آزمون سردفتری
فعالیت به عنوان کارشناس یا مشاور حقوقی در نهادها و ادارات و سازمان­ های دولتی و غیردولتی اغلب از طریق شرکت در آزمون استخدامی

توضیحی در رابطه با تعداد کل واحدهایی که در مقطع دکتری رشته حقوق خصوصی (کد 2157) باید گذرانده شود (واحدهای تئوری و دوره مربوط به انجام رساله):

دوره دکتری رشته حقوق خصوصی مشتمل بر 36 واحد است که معمولاً 18 واحد به صورت تئوری و نظری می­ باشد و 18 واحد نیز به رساله دکتری اختصاص دارد. مدت مجاز تحصیل در دوره دکتری این رشته حداقل 5/3 سال و حداکثر 5/4 سال یعنی به ترتیب 7 و 9 ترم می­ باشد. 18 واحد تئوری معمولاً طی 3 نیمسال گذرانده می­ شود. حداقل نمره قبولی هر درس 14 از 20 می ­باشد و حداقل میانگین نمرات دروس مرحله آموزشی 16 از 20 است. پس از اتمام دروس تئوری و شرکت در آزمون جامع کتبی و شفاهی، دانشجو به نگارش رساله می ­پردازد.

نام دروس تئوری که عموماً دانشجو در مقطع دکتری رشته حقوق خصوصی (کد 2157) می­گذراند:
حقوق مدنی پیشرفته، مسئولیت مدنی، حقوق مدنی تطبیقی، متون فقه استدلالی، حقوق بین الملل خصوصی، حقوق تجارت بین المللی، متون حقوقی به زبان انگلیسی یا فرانسه

keyboard_arrow_up