کانون وکلا یا کانون وکلای دادگستری به انگلیسی: Bar Association انجمنی غیردولتی و مستقل در کشورهای مختلف است که در جهت اعطای صلاحیت وکالت دادگستری به افراد، حمایت از وکلای عضو و نیز نظارت بر عملکرد آنها تشکیل میشود. در ایران کانون وکلای دادگستری مؤسسهای است مستقل و دارای شخصیت حقوقی که در مقر بعضی از مراکز استانها تشکیل میشود و استخدام از طریق سازمان سنجش انجام میگیرد.
کانون وکلای دادگستری قدیمیترین سازمان مردم نهاد ایرانی است که به موجب لایحه استقلال کانون وکلا در سال ۱۳۳۱ به عنوان نهادی با شخصیت حقوقی و مستقل وجود آمد، هرچند پیش از آن هم موجودیت داشت.کانون وکلای دادگستری ایران در سال ۱۳۲۹ نیز به عضویت کانون وکلای بینالمللی (IBA) درآمده است. هیئت مدیره، رئیس، دادگاه انتظامی وکلا و دادسرای انتظامی وکلا از نهادهای هر کانون هستند.
وظایف کانون وکلا به قرار زیر است:
دادن پروانه وکالت به داوطلبانی که واجد شرایط قانونی باشند.
اداره امور راجع به وکالت دادگستری و نظارت بر اعمال وکلا و کارگشایان.
رسیدگی به تخلفات و تعقیب انتظامی وکلا و کارگشایان دادگستری به وسیله دادسرا و دادگاه انتظامی وکلا.
معاضدت قضایی
فراهم آوردن وسایل پیشرفت علمی و عملی وکلا.
نحوه ثبت نام آزمون استخدامی وکالت
کانون وکلا برای جذب نیروی متخصص و مورد نیاز خود، آزمون عمومی استخدامی و مصاحبه حضوری را برای داوطلبان واجد شرایط برگزار می کند. داوطلبان برای ثبت نام در این آزمون استخدامی، می بایست به سایت ثبت نام آزمون در زمان اعلام شده مراجعه نمایند. متقاضیان شرکت در آزمون استخدامی برای عملکرد بهتر و افزایش شانس قبولی خود، بهتر است با سوالات و شرایط و نحوه برگزاری آشنایی کامل را داشته باشند.
مراحل ثبت نام ازمون استخدامی کانون وکلا
در صورتی که مجری برگزاری آزمون استخدامی کانون وکلا، سازمان سنجش باشد، باید به سایت سنجش مراجعه کرده و سپس وارد بخش آزمون وکالت شد. در این مرحله، داوطلب باید هزینه ثبت نام را از طریق خرید کارت اعتباری پرداخت کرده سپس فرم اطلاعات را تکمیل کرده و شماره پیگیری و سریال کارت را گرفته و با تایید گزینه ادامه و وارد کردن سریال کارت اعتباری، وارد فرم ثبت نام شوند. پس از ارائه اطلاعات و مدارک ذکر شده، فرایند ثبت نام با دادن شماره پرونده و سریال کامل می شود.
رشته های مورد نیاز آزمون وکالت
رشته های مورد نیاز مقطع کارشناسی شامل: حقوق، الهیات و معارف اسلامی و فقه و مبانی حقوق اسلامی می شود.
برای مقطع کارشناسی ارشد رشته هایی از جمله: حقوق سردفتری، حقوق بین الملل، حقوق ثبت اسناد و املاک، مدیریت دادگستری، حقوق جزا و جرم شناسی، حقوق عمومی، حقوق مالکیت فکری، حقوق دادرسی اداری، حقوق خانواده، حقوق ارتباطات، حقوق شرکت های تجاری و حقوق تجاری اقتصادی بین المللی، مورد نظر است.
شرایط عمومی استخدام کانون وکلا
فرد باید تابعیت جمهوری اسلامی ایران را داشته باشد.
به دین اسلام یا یکی از ادیان پذیرفته شده در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران اعتقاد داشته باشد.
سلامت جسمی و روانی و توانایی انجام کار در شغل مورد نظر را دارا باشد.
سابقه اعتیاد به مواد مخدر و مصرف دخانیات را نداشته باشد.
قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران را قبول داشته باشد.
آقایان کارت پایان خدمت نظام وظیفه عمومی یا معافیت دائم داشته باشند.
منع استخدام در دستگاه های دولتی به موجب رای مراجع ذیصلاح را نداشته باشند.
شرایط اختصاصی استخدام کانون وکلا
داوطلب باید مدرک کارشناسی و بالاتر در رشته حقوق، در دانشگاه های داخل وخارج کشور که تاییدیه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری را دارند، یا مدرک لیسانس در رشته فقه ومبانی حقوق اسلامی و معادل آن از دروس حوزه و دانشگاهی با تایید مرجع صالح را داشته باشد.
افراد داوطلب استخدام کانون وکالت، باید دارای حداقل ۲۴ سال و حداکثر ۶۳ سال سن باشند. شرکت در آزمون برای افرادی که در زمان آزمون حداقل شرط سنی را نداشته باشند، اما در زمان صدور پروانه وکالت واجد شرایط حداقل سنی باشند، بدون مانع است.
دانلود سوالات استخدامی کانون وکلای دادگستری
چه کسانی شامل سهمیه در آزمون استخدامی وکلا می باشند؟
فرزندان و همسران شهدا
فرزندان و همسر جانبازان حداقل ده درصد
آزادگان با داشتن حداقل سه ماه سابقه اسارت و فرزندان و همسر آنان
همسر و فرزندان جانبازان ۲۵ درصد
فرزندان رزمندگان دارای سابقه حداقل دوازده ماه حضور داوطلبانه در جبهه
خواهر و پدر و مادر و برادر شهدا، مشمول سهمیه استخدام کانون وکلا نمی باشند.
داوطلبان باید در زمان ثبت نام، در اعلام نوع سهمیه خود دقت کافی را داشته باشند.
شرایط سنی استخدام در کانون وکلا
از مسائل مهمی که برای استخدام در هر سازمان در نظر گرفته می شود، شرط سنی است. این شرط برای شرکت در آزمون وکالت حداقل ۲۴ سال و حداکثر ۴۰ سال سن برای تهران و حداکثر ۵۰ سال سن در شهرستان ها می باشد. به علاوه، متقاضیان شرکت در آزمون وکالت باید حداقل ۲۴ سال سن و حداکثر ۶۵ سال سن را هنگام صدور پروانه وکالت داشته باشند. شرایط سنی آزمون وکالت برای ایثارگران متفاوت خواهد بود.
مدارک لازم برای ثبت نام آزمون استخدامی کانون وکلا
اصل شناسنامه به همراه کپی از تمام صفحات
اصل کارت ملی به همراه کپی پشت و رو
اصل مدرک تحصیلی به همراه کپی
تکمیل فرم تقاضانامه ثبت نام
گواهی ایثارگری از بنیاد شهید و امور ایثار گران
مدارک دال بر بومی بودن شخص داوطلب
فایل اسکن شده عکس ۴*۳
مدرک پایان خدمت سربازی یا معافیت دائم
عکس ۴*۳ پشت نویسی شده اطلاعات فردی
چگونه از زمان ثبت نام استخدام آزمون وکالت مطلع شویم؟
داوطلبان استخدام در کانون وکلا، می توانند با مراجعه به سایت سازمان سنجش و آموزش کشور به آدرس sanjesh.org از زمان ثبت نام آزمون استخدامی مطلع شوند. متقاضیان بهتر است با دریافت دفترچه عمومی از طریق همین سایت، اطلاعات لازم برای شرکت در آزمون استخدامی را کسب کرده و سپس با تکمیل مدارک مورد نیاز برای ثبت نام، اقدام به ثبت نام در آزمون نمایند. داوطلبان باید در مهلت مقرر، ثبت نام خود را به صورت کامل و صحیح انجام دهند.
دفترچه عمومی شامل چه مواردی می شود؟
دفترچه عمومی استخدام کانون وکلا ، شامل مواردی چون منابع عمومی و اختصاصی آزمون ، زمان و نحوه برگزاری آزمون، مدارک مورد نیاز جهت ثبت نام، مراحل ثبت نام، شرایط عمومی و اختصاصی استخدام، زمان اعلام نتایج اولیه و نتایج نهایی، مهلت شروع و پایان ثبت نام آزمون، سهمیه های در نظر گرفته شده، رشته های تحصیلی و شغلی مورد نیاز جهت استخدام، نحوه دریافت کارت آزمون و جزئیات مصاحبه حضوری می باشد.
معرفی منابع و نمونه سوالات عمومی و تخصصی برای موفقیت در آزمون استخدامی کانون وکلا
منابع عمومی: ریاضی و آمار مقدماتی ، زبان انگلیسی، ادبیات فارسی، مهارت های کامپیوتری، هوش و توانمندی های ذهنی، معارف اسلامی. اقلیت های دینی موظف به پاسخگویی به سوالات معارف نیستند.
منابع اختصاصی: برای مثال برای وکالت حقوق جزا دروسی از جمله قانون مجازات اسلامی، قانون مجازات راجع به انتقال مال غیر، قانون مبارزه با پولشویی و قانون جرم سیاسی و برای وکالت حقوق تجارت دروس قانون تجارت، قانون راجع به ثبت شرکت ها، قانون تجارت الکترونیکی و قانون بازار اوراق بهادار شامل می شود.
منابع آزمون استخدامی کانون وکلا